Rundstykker til hverdags

Jeg baker rundstykker flere ganger hver uke. Utgangspunktet er den samme oppskriften, jeg justerer oppskriften ift hvor grov jeg vil ha baksten. Jeg har brukt lang tid å å finne frem til denne oppskriften og er ganske stolt av at den er så bra, ….så bra faktisk at også andre får til flotte rundstykker hver gang – bare de følger min oppskrift!!!! Å lykkes på kjøkkenet er jo hele grunnlaget for at matlaging skal bli terapi. Om du misslykkes så føles det ikke så bra. Her har du en oppskrift som fungerer: Lykke til

IMG_20141104_201252

Grunnoppskrift Halv-Grove hverdags-rundstykker:

  • 3 dl sammalt hvete fin
  • 1 dl sammalt rug fin
  • 1/2 dl knuste linfrø (fåes så vidt jeg vet kun på Spar)
  • 5,5 dl siktet hvetemel
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 70 ml flytende margarin
  • 3 dl melk
  • 2 dl kokende vann
  • ev. sesamfrø og egg til pensling og strø.

IMG_7278

Slik gjør du:

Kok opp vann i vannkokeren din. Mål opp mel, sukker, salt og tørrgjær i en bolle. Rør så alt er godt fordelt. Mål opp de våte ingrediensene; flytende margarin og melk – ha så i kokende vann, kjenn etter at vesken er passe varm (må ikke være over 40 grader.. da kan du drepe gjæren. Derfor pleier jeg å helle i ca 1,5 dl kokende vann og om temperaturen kjennes ca passe ut så har jeg i 0,5 dl vann fra springen… om vesken kjennes for kald ut så heller jeg i de resterende 0,5 dl med kokende vann). Fordelen med å bruke kokende vann er at vesken blir passe varm og du får en rask heve-reaksjon.

Lag en liten grop i mel-bollen din og hell i vesken. Rør rundt til alt er godt blandet. Det er umulig å vite eksakt hvor mye veske og mel du trenger. Forholdet kommer ann på hvor fuktig ditt mel er… og det er umulig å si på forhånd. Om du har fulgt oppskriften her, så vil du antagelig greie å røre rundt i deigen. Om ikke… ha i litt mer veske, den skal være så fuktig at du greier å røre når du bruker en god del kraft. Deigen blir som en klump:

IMG_7557

Dryss over litt mel, dekk til og la det så å heve i ca 30 minutter – til dobbelt størrelse.

Etter hevingen vil melet ha bundet deigen slik at den antagelig er blitt fast nok til å bakes ut. Om ikke må du ha i mer mel. Hell mel utover bakefjøla di, ha mel på fingrene og hell deigen ut på benken… kna den en stund og ha i ev. mer mel for å kunne jobbe med den. Men pass på… ikke ha i for mye mel. Rundstykkene blir best om du har en så klissete deig som mulig. Jeg bruker heller litt olje til å rulle ut rundstykkene i… slik kan jeg ha mye fuktighet i deigen og da blir baksten luftig og fin. Når du har laget emnene ferdige… denne oppskriften blir til ca 16 emner. Jeg pleier å sette alle 16 emnene på en stekeplate… da vokser de sammen slik at det blir et stort brytebrød til slutt. Etterhev på plata i 45 minutter. Sett ovnen på 200 grader og stek rundstykkene i 15 minutter. La de avkjøle på en rist.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *