Fastelavns Boller

Det er mange ulike måter å bake fastelavnsboller på, noen bruker egg i, noen har i bakepulver for å få ekstra luftige boller. Og en kan pynte de på ulike vis. Vanligst er nok med jordbær og krem, men det er også en del som er vandt med å bruke vaniljekrem. Det eneste negative med fastelavnsboller er at de er nærmest umulige å spise uten å søle.

IMG_7769

Jeg lager en enkel deig, bruker min hvetebolledeig og har bare i mer sukker. Liker å ha heller søt deig og litt mer nøytral krem. Som oftest har jeg kun krem og et dryss med melis.

Oppskrift til 8 store boller (eller lag 10 vanlige boller eller 12 små):

  • 8 dl hvetemel
  • 50 gram tørrgjær
  • 5 ss sukker
  • ½ ts kardemomme
  • 75 ml smeltet smør/flytende margarin
  • 2 dl melk
  • 2 dl vann (varmt)
  • Ev. litt bake-olje til utrullingen og litt melk til pensling

Slik gjør du: Finn frem alle ingrediensene. Bland det tørre og rør det godt sammen. Kok opp vann. Smelt smør eller mål opp margarinen. Bland smør, melk og litt av det kokende vannet… kjenn etter at vesken får riktig temperatur (ikke over 40 grader), om vesken blir for varm.. ha i litt kalt vann i stedet for resten av det kokende. Rør inn vesken i melblandingen. Dekk til med plast og la det heve i minimum 40 minutter (til dobbelstørrelse). Rull ut til boller ev ved hjelp av noen dråper med bakeolje. Legg opp på bakepapir og etterhev til dobbel størrelse. Sett inn i ovnen som er forvarmet til 200 grader. Stek i 14 minutter. Avkjøl på rist. Del i to og anrett med krem og ev. frukt.

Jeg liker kombinasjonen av søt deig og nøytral krem.. derfor har jeg ikke sukker i kremfløten. Men et lite dryss melis over… som seg hør og bør på fastelavn.

Fastelavn forbinder jeg med sanitetskvinnenes bjørkeris, med tanken om at våren snart kommer, tanken på fruktbarhet – jeg husker spesielt et år da min mann jaget meg med riset og påsto for eldstemann at det var derfor jeg plutselig fikk stor mage og han skulle få en lillesøster. Vi du vite mer om fastelavn kan du lese litt her:

https://snl.no/fastelavn«>https://snl.no/fastelavn

http://no.wikipedia.org/wiki/Fastelavn

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *